Gå direkt till innehåll
Bara kiss, bajs och toalettpapper!
Bara kiss, bajs och toalettpapper!

Nyhet -

Spola rätt - sluta fulspola!

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, då globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. I Sverige har vi ett väl fungerande avloppssystem men som många dessvärre använder på sätt som orsakar problem. I Sverige har vi gott om toaletter, men vi måste ta hand om vårt vatten och sluta använda toaletten som en papperskorg.

Vad är problemet med att fulspola?

  • Mängder av skräp spolas ner i svenska toaletter och orsakar stopp i ledningarna och problem på avloppsreningsverken. Bara i Malmö rensar VA SYD bort runt 650 000 kilo skräp per år från avloppsvattnet.
  • Var tredje svensk vet inte om att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar*.
  • Toalettpapper är inga problem för avloppsreningsverken. Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Hushållspapper kan däremot proppa igen ledningarna, eftersom det är gjort för att suga upp vatten och sväller när det blir blött.
  • Våtservetter löser inte upp sig i vatten utan tvinnar sig till långa rep i ledningsnätet som orsakar stopp i pumpstationer och avloppsreningsverk.
  • Snus och cigarettfimpar innehåller kadmium, en miljöfarlig tungmetall, som vi varken vill ha i vattnet eller slammet på avloppsreningsverken. Varje dag spolar svenskarna ner ca 4 miljoner snusprillor i toaletten, vilket blir 1 100 ton snus per år. **
  • Den enkla lösningen på problemet är att sätta in en papperskorg på toaletten och använda den till skräpet som inte ska spolas ner.

* Siffran kommer från branschorganisationen Svenskt Vattens undersökning från 2017.

** Siffran kommer från Svenskt Vattens undersökning från 2016.

Toalettupproret - sluta fulspola!

VA SYD firar världstoalettdagen med ett upprop till alla att sluta fulspola. Våtservetter? Nej. Örontops? Nej. Kondomer? Nej. Snus? Nej. Tamponger? Nej. Mobiler? Nej. Cigg? Nej. Alltså, vad får man spola ner i toaletten? Bara KISS, BAJS och TOALETTPAPPER.

Länk till VA SYDs evenemang Toalettupproret på Facebook.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterade event