Gå direkt till innehåll
Reservoaren i Billinge har fyllts på med vatten under hösten då brunnen sinade
Reservoaren i Billinge har fyllts på med vatten under hösten då brunnen sinade

Nyhet -

VA SYD har hävt bevattningsförbudet i Billinge och Stockamöllan

Sedan den 18 januari gäller inte längre bevattningsförbudet i Billinge och Stockamöllan i Eslövs kommun. Vattennivån är äntligen stabil i de brunnar som förser orterna med vatten.

- Det är viktigt att komma ihåg att vattennivåerna i marken fortfarande är lägre än vad de borde vara vid den här årstiden. Vi måste alla fundera över vår vattenförbrukning och använda vattnet klokt, säger Joel Olthed, chef för dricksvattenavdelningen på VA SYD.

Bevattningsförbudet infördes i juli 2018 och under hösten har VA SYD kört med tankbil flera gånger i veckan för att fylla på vattenreservoaren i Billinge. Tack vare regn och snö har vattennivåerna stigit i brunnen. Dessutom har VA SYD hittat och lagat en läcka på ledningsnätet i Billinge som har bidragit till att återhämtningen har tagit tid. De boende i Billinge och Stockamöllan har haft en stabil och klok vattenförbrukning ända sedan sommaren vilket har varit till stor hjälp.

Ny dricksvattenledning mellan Stehag, Stockamöllan och Billinge
VA SYD fortsätter arbetet med att bygga en ny dricksvattenledning mellan Stehag, Stockamöllan och Billinge. Med den nya ledningen kopplas orterna ihop med det stora ledningsnätet från Bolmen och Vombsjön och är inte längre beroende av grundvatten från lokala brunnar. Dricksvattenledningen beräknas bli klar 2020.

Fler torra somrar i sikte
Den torra sommaren 2018 kan mycket väl upprepas i år igen. När många människor vattnar gräsmattor, använder högtryckstvätt och fyller sina pooler går vattnet åt snabbare än det hinner produceras nytt. VA SYDs uppmaning till alla kunder, oavsett var man bor och oavsett årstid, är att alltid använda vattnet klokt och inte slösa på dricksvattnet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

Relaterade event