Pressmeddelande -
Pressvisning på Källby avloppsreningsverk inför Världstoalettdagen
Den 19 november är det Världstoalettdagen – ett initiativ från FN för att belysa att 2,4 miljarder människor saknar tillgång till toalett. VA SYD firar dagen med att bjuda in till studiebesök på våra avloppsreningsverk.
Drifttekniker, laboranter, ingenjörer och många fler arbetar med att ta hand om det du spolar ner i vasken och i toaletten. Det är de som ser till att vattnet som släpps ut våra vattendrag igen håller hög kvalitet.
På Källby avloppsreningsverk passerar vattnet galler, sedimenterings-bassänger, biologisk rening av organiskt material och kväve samt kemisk rening för att minska fosforhalten. Innan det renade vattnet släpps ut till Höje å passerar det ett långsträckt dammsystem.
- VA SYD omvandlar ditt avloppsvatten till renat vatten, gödningsmedel och biogas. Följ med och se hur det går till! säger Elin Ossiansson, processingenjör på Källby avloppsreningsverk.
Pressvisning
När: Klockan 10.00 onsdagen den 18 november
Var: Källby avloppsreningsverk, Höjeåvägen 64, Lund. Kör via Åkerlund och Rausings väg, sväng höger efter Flextrus och reningsverket ligger efter några hundra meter på vänster sida.
Anmäl dig till pressvisningen: Nina Steiner nina.steiner@vasyd.se, 040-635 04 44
Välkommen!
Fakta Källby avloppsreningsverk
- Källby avloppsreningsverk i södra Lund är ett av VA SYDs fyra stora avloppsreningsverk. De andra är Sjölunda och Klagshamn i Malmö, och Ellinge i Eslöv.
- Började byggas redan 1933.
- Tar emot vatten motsvarande 110 fulla badkar per minut (350 liter/sekund).
- Renar vattnet från Lund samt Dalby, Genarp, Björnstorp, Valkärra och Stångby. Totalt är ca 100 000 personer anslutna till Källby.
- Vattnet släpps ut i Höje å när det är renat.
Foto: Johan Gustavsson
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt.
Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.