Gå direkt till innehåll
Full aktivitet på Lapplandsvägen i Eslöv den 6 januari
Full aktivitet på Lapplandsvägen i Eslöv den 6 januari

Pressmeddelande -

VA SYD häver kokningsrekommendationen i Eslöv men inte i Kungshult

Provsvaren visar att vi kan häva kokningsrekommendationen och att dricksvattnet går att använda som vanligt igen för alla kunder som bor i Eslöv, Örtofta och Väggarp. Detta gäller alla med kommunalt dricksvatten som varit berörda av helgens kokningsrekommendation i dessa områden.

Tyvärr har vi fått provresultat som visar att dricksvattnet i Kungshult är tjänligt med anmärkning (enligt Livsmedelsverkets föreskrifter). Därför rekommenderar vi boende i Kungshult att fortsätta koka sitt dricksvatten. Se kartlänk för berört område.

Vi fortsätter spola i ledningsnätet för att öka omsättningen på dricksvattnet. På torsdag klockan 17 kommer nya besked om kokningsrekommendationen i Kungshult.

– Det som hände i Eslöv i fredags var för oss en mycket unik och framförallt allvarlig situation. Vi vet att anläggningen, som är en tryckstegringsstation, är gammal och har brister, bland annat är elektrisk utrustning placerad i källaren. En översvämning i källaren har vi sett som ett möjligt riskscenario för just den här tryckstegringsstationen, säger Magnus Ek, tf avdelningschef för Dricksvatten, VA SYD.

Sedan ett år tillbaka pågår en ombyggnation av anläggningen för att modernisera och få bättre säkerhet, framförallt placering av kritisk elektrisk utrustning. Anläggningen förväntas vara helt färdig hösten 2017.

– Idag kan vi inte svara på varför det blev översvämning den natten, nu startar en utredning för att få exakt klarhet. Vi kan dock redan nu konstatera att både strömavbrottet och den stränga kyla som rådde inledningsvis försvårade vårt arbete. Men vi vet också att många kollegor ställde upp och gjorde fantastiska insatser trots dessa svåra förutsättningar och det bidrog till att vi fick igång vår anläggning så pass snabbt trots allt, säger Magnus Ek. Vi vill även rikta ett stort tack till Eslövs kommun, Räddningstjänsten Syd och andra aktörer för gott samarbete.

Några har hört av sig och är besvikna på utkörningen av nödvattentankar, eftersom det tog mycket längre tid än vad vi hade lovat. Vi klarade inte att hålla det vi sa, både logistik och kyla försenade arbetet i flera timmar. Vi ber om ursäkt för detta då många kunder stod ute i kylan och väntade på nödvattentankarna.

Ämnen

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360
Dag Oredsson

Dag Oredsson

Presskontakt Kommunikationschef Avdelningschef Kund & Kommmunikation 040-635 03 24

Relaterade nyheter