Gå direkt till innehåll
Så här mycket fulspolar vi

Pressmeddelande -

Så här mycket fulspolar vi

Spolar du också ner dina ”små” problem?

9 av 10 tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7.000 ton skräp i svenska avlopp.

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Ändå behandlar vi i alltför hög utsträckning våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

Och inte sällan orsakar det dessutom stopp i avloppet. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops*. Anledningen till att många använder toaletten som papperskorg är lättja eller okunskap om hur skräpet tas om hand, visar en SIFO-undersökning**.

Om vi räknar om schablonsiffrorna från Svenskt Vattens undersökning till våra kommuner skulle det nedspolade skräpet i VA SYDs medlemskommuner uppgå till

  • Burlöv 22 ton per år.
  • Eslöv 42 ton per år
  • Lund 151 ton per år
  • Malmö 414 ton per år

  • Fler siffror
  • 25 % uppger att de spolar ner andra saker än kiss, bajs och toalettpapper.
  • 60 % av de som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.
  • 58 % i åldrarna 15-29 uppger att det "inte alls är ok" att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 % av respondenterna i åldern 65+.

  • * Källa: Svenskt Vatten, exempel på kemikalier som spolas ner är städprodukter och sminkbortagningsmedel.

    ** SIFO-undersökning, telefonbuss vecka 41

    Källa återvinningsstatistik: Sopor.nu (www.sopor.nu/Rena-fakta/Avfallsmaengder/Vi-aatervinner-allt-mer)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt.

    Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

    Kontakter

    Presskontakt

    Presskontakt

    Presskontakt 0738-530 360

    Relaterat innehåll