Gå direkt till innehåll
Första poesibrunnslocket lades ut i fjol, i år lägger VA SYD ut 25 till med en ny dikt på.
Första poesibrunnslocket lades ut i fjol, i år lägger VA SYD ut 25 till med en ny dikt på.

Nyhet -

Brunnslockspoesi bildar bibliotek på marken

Välkommen att vara med när VA SYD för andra året lägger ut poesibrunnslock i stadsmiljön. I år heter brunnslockspoeten Mariam Naraghi och det är hennes regninspirerade dikt som gjutits in i de 63 kilo tunga brunnslocken.

Näckrosbladen guppar, axel
mot axel i svallvågorna. Som om de
jobbar på börsen och vi är pengarna,
vars riktning de ska förutse.

Paddelbladet, verkligare
under vattenytan
trycker båten framåt. Du
vet inte vart vi ska
och hjälper mig dit.

Ett bibliotek av poesi på marken

Tanken är att fylla på med nya lock varje år, så att staden fylls av poesi – som ett bibliotek på marken. Locken med förra årets Brunnslockspoet Malte Perssons dikt ligger alltså kvar där de lades i fjol. Poesilocken läggs på brunnar som ändå skulle få nya lock, i år är det 25 stycken i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

– Locken är ju porten till underjorden där den dolda men livsviktiga infrastrukturen som vi arbetar med finns. Det är kul med poesilocken som sätter fokus på det, säger Peter Lidfors, rörläggare på VA SYDs rörnätsavdelning.

Juryns motivering 2022

"Mariam Naraghi är en av poesins uppmärksamma iakttagare. I sina dikter riktar hon blicken mot det till synes vanliga – gator, trädgårdar, arbete, fritid – och förmår fånga det i nya och oväntade ord. Med ett precist och lågmält lekfullt bildspråk skildrar hon så en samtida svensk vardag, i vars glipor man stundom kan skymta både historien och den stora världen."

Juryn för utnämningen av 2022 års Brunnslockspoet bestod av Lina Ekdahl, Per Bergström, Helena Fagertun och föregående års Brunnslockspoet Malte Persson.

  Brunnslockspoesi

  Brunnslockspoesin är ett sätt att få fler att vända blicken mot gatan och upptäcka såväl poesi som regn – och vart regnet tar vägen. Men det är också ett sätt att använda en tidigare outnyttjad yta för konst och ta poesin till platser dit den annars sällan når, vilket bidrar till en mer lustfylld stad.

  Brunnslockspoesi startade som ett projekt inom Rain Gothenburg, en av Göteborgs satsningar inför stadens 400-årsjubileum. Förutom VA SYD har också VAKIN (Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner) hakat på.

  Var med när vi lägger ett poesilock på Bagers Plats

  När: Tisdagen den 6 december klockan 10.00

  Var: Bagers Plats i Malmö, utanför VA SYDs huvudkontor

  Om Tillsammans gör vi plats för vattnet

  Tillsammans gör vi plats för vattnet är VA SYDs satsning på praktisk klimatanpassning för att göra både våra städer och enskilda fastigheter mer motståndskraftiga mot översvämningar vid kraftiga regn. Den syftar också till en ökad återanvändning av vatten – reduce, reuse, recycle gäller lika mycket för vatten som för andra resurser i samhället.  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360

  Relaterat innehåll