Gå direkt till innehåll
Malte Persson, 2021 års Brunnslockspoet. Fotograf Sofia Runarsdotter, källa Bonniers förlag.
Malte Persson, 2021 års Brunnslockspoet. Fotograf Sofia Runarsdotter, källa Bonniers förlag.

Nyhet -

Brunnslockspoesi? Snart på ett brunnslock nära dig.

A-brunnar och K-brunnar i all ära – men vad sägs om poesibrunnar? Snart blir det verklighet i VA SYDs fem medlemskommuner. Locken är en del av satsningen Brunnslockspoesi.

Brunnslockspoesi startade som ett projekt inom Rain Gothenburg, en av stadens satsningar inför Göteborgs 400-årsjubileum. Nu har också VA SYD hakat på.

-Det här är ett både roligt och bra sätt att belysa det som finns under marken. Utan rent vatten i kranen, fungerande avlopp och reningsverk fungerar inte vårt samhälle, säger Joel Olthed. Tänk att locken ska vara här i hundra år, snacka om hållbar och långsiktig kommunikation!

Tredje gången en brunnslockspoet utses – men premiär i Skåne

I år är det Malte Persson som får skapa en dikt med regnet som inspiration. Dikten gjuts in i brunnslock och läggs ut i staden för att upptäckas och läsas i generationer framåt. Malte Persson är den tredje Brunnslockspoeten att utses, men den första att också synas på sydvästskånska brunnslock.

- Jag känner mig ytterst hedrad av att bli utvald som årets brunnslockspoet. Men det är en utmaning att skriva en dikt som både får plats på ett brunnslock och håller lika länge som ett brunnslock! Regn är ett ganska klassiskt poetiskt motiv, men vad som händer med regnet när det väl har fallit skrivs det inte så mycket om, säger Malte Persson.

- Malte Persson är den klockrena Brunnslockspoeten för 2021. Han är poesins hantverkare och arkeolog som handskas både mästerligt och lekfullt med olika poetiska former. Lekfullt, fast inte utan allvar är också hans förhållningssätt till den undergång som framträder i dikterna och berättas med stöd av andra undergångar som vår litteraturhistoria bjuder på. Han tillhör fortfarande en av Sveriges yngre generationer poeter och kan tänkas tilltala en stor bredd vad gäller poesinjutare i alla åldrar – och inom hela Sverige, säger Kristín Bjarnadottír på Författarcentrum Väst som är en av årets jurymedlemmar.

63 kilo tunga lock

Locken läggs på brunnar som ändå skulle få nya lock, i år är det ungefär 20 stycken i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Tanken är att sprida ut dem på olika platser i städerna, gärna på platser där många rör sig, och som är avsedda för fotgängare. Avtäckningen av det första av Malte Perssons dikt ingjuten i ett 63 kilo tungt brunnslock görs i slutet av september.

Jury 2021

• Kristín Bjarnadóttir, poet och översättare samt ordförande i Författarcentrum Väst

• Lina Ekdahl, poet och Årets Brunnslockspoet 2019

• Miriam Lannge Lidin, bibliotekarie på Stadsbiblioteket Göteborg

• Per Bergström, förläggare på Rámus och producent för Författarscenen på Malmö stadsbibliotek

• Segal Mohamed, författare, skådespelare och poet

• Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs Litteraturhus

Tidigare Brunnslockspoeter

• Lina Ekdal 2019

• Anna Greta Wide 2020

Om Tillsammans gör vi plats för vattnet

Tillsammans gör vi plats för vattnet är VA SYDs satsning på praktisk klimatanpassning för att göra både våra städer och enskilda fastigheter mer motståndskraftiga mot översvämningar vid kraftiga regn. Den syftar också till en ökad återanvändning av vatten – reduce, reuse, recycle gäller lika mycket för vatten som för andra resurser i samhället.

Om Rain Gothenburg

Rain Gothenburg är en satsning inför Göteborgs 400-årsjubileum för att rusta staden inför kommande skyfall och översvämningar, men också för att tillvarata de möjligheter som regnet ger. Visionen är att bli världens bästa stad när det regnar. När platser och gator förändras och nya byggnader byggs kan man samtidigt passa på att göra staden vackrare, trevligare och mer klimatanpassad för alla som bor i och besöker Göteborg. Kontakt: Magnus Mott, Projektledare Rain Gothenburg, 0706 350 380, magnus.mott@goteborg.com och Jens Thoms Ivarsson, Konstnärlig ledare Rain Gothenburg, 0708 84 26 89, jens.thoms.ivarsson@kov.goteborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

Relaterade event