Gå direkt till innehåll
VA SYD arbetar intensivt för en hållbar avloppsrening i hela Malmö Lund-regionen. En tunnel under Malmö är en del i satsningen som skulle rena Malmös kanaler betydligt.
VA SYD arbetar intensivt för en hållbar avloppsrening i hela Malmö Lund-regionen. En tunnel under Malmö är en del i satsningen som skulle rena Malmös kanaler betydligt.

Nyhet -

VA SYD ökar tempot för en renare vattenmiljö

VA SYD står fast vid att Malmö avloppstunnel är en mycket central del i den regionala infrastruktursatsningen kring Sjölunda avloppsreningsverk, en helhetslösning med toppmodern reningsteknik och med möjlighet för flera kommuner att ansluta sig.

- Malmö-Lundregionen växer och det byggs med självklarhet nya skolor och bostäder. Men vatten och avlopp har inte prioriterats eller anpassats till stadens önskan att använda kanaler och hav för rekreation och ökad attraktivitet. Avloppsvattenhanteringen är hårt eftersatt, vilket gör att orenat avloppsvatten regelbundet åker ut i dessa vattendrag. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Lösningen är en regional helhetssatsning där Malmö avloppstunnel är en mycket central del, och det är en viktig slutsats efter många års utredning, säger Katarina Pelin, VA SYDs förbundsdirektör.

En tunnel byggs dessutom på ett betydande djup, långt från andra ledningar i gatan, och förenklar därigenom att staden kan växa vidare. Byggmetoden minimerar också störningarna för boende och verksamheter under byggperioden.

VA SYD fortsätter enligt plan med pågående utredningar för att bygga ut och modernisera Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö och då med en överföring av avloppsvatten från Lund. Nya Sjölunda ska bli en regional och toppmodern anläggning med läkemedelsrening som planeras stå klar 2028. En del i detta arbete handlar om att ta fram ett förslag på hur anslutna kommuner ska dela på kostnaden utifrån hur mycket den regionala anläggningen används. Till 2021/2022 ska samtliga delutredningar kunna lämnas över för att beslut ska kunna tas på den regionala satsningen som helhet. Fram till dess sker löpande rapportering och dialog med beslutsfattarna för att säkerställa att alla frågor besvaras.

Ulf Nyberg leder den regionala satsningen på VA SYD och betonar hur viktigt det är att hålla tempot uppe.

- Vi har miljötillstånd som går ut, gamla reningsverk och ledningar som havererar och en kraftig nybebyggelse. Allt skriker ”skynda på”. Det är viktigt att vi inte tappar tempo, säger Ulf Nyberg från VA SYD.


Bakgrund - Om behovet av Malmö avloppstunnel:
Malmö avloppstunnel ska ersätta ett utslitet och idag underdimensionerat avloppsledningssystem som sammanför 90 procent av Malmös avloppsvatten utmed kanalens sträckning, från Tekniska museet till avloppsreningsverket i Malmös industrihamn. Det är ett gammalt system som inte längre kan ta emot allt vatten från den växande staden, vilket för Malmöborna innebär avstängningar för reparationer, trafikförseningar, att orenat vatten pressas ut i Malmös kanaler (så kallad bräddning) och lokala översvämningar vid större regn. 

Vill du veta mer?
För mer information, följ våra specifika webblänkar. Du kan i relaterad film också höra Ulf Nyberg på VA SYD berätta om vad en avloppstunnel skulle betyda för Malmö. Har du frågor om satsningen Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne, är du välkommen att kontakta VA SYDs presskontakt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

Planerad sträckning för en avloppstunnel i Malmö. Tunneln byggs på ett betydande djup, vilket underlättar stadens tillväxt, och med en lutning som gör att vattnet av sin egen kraft kommer till avloppsreningsverket.

​Avloppstunnel bästa alternativet för Malmö visar utredning

VA SYDs fördjupade utredningsarbete angående Malmös framtida avloppslösning är klart och visar att en avloppstunnel ger mest samhällsnytta. Slutsatsen läggs fram i den rapport som nu lämnas vidare till Malmö kommunstyrelse för beslut.

Sjölunda avloppsreningsverk, Norra hamnen i Malmö

Renat avloppsvatten kan ersätta dricksvatten i industrin

Idag används mycket dricksvatten i industrier och verksamheter där det egentligen inte krävs vatten av prima dricksvattenkvalitet. En färsk kartläggning som VA SYD har gjort tillsammans med sju andra VA-organisationer, visar på stora möjligheter med att byta ut dricksvatten till renat avloppsvatten.

Den allra första turbinen invigdes 1870 och drevs av en vindmölla. Bilden är från 1895.

Pumpstationen Turbinen i Malmö fyller 150 år.

​Redan för 150 år sedan blev Turbinen en viktig kugge i att ta hand om Malmös då fasansfulla avloppssituation.Turbinen är idag Malmös största avloppspumpstation med sex effektiva pumpar. Turbinen pumpar avloppsvattnet via avloppsledningsnätet till Sjölunda avloppsreningsverk.

Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö

Det är inte bara Danmark som släpper ut avloppsvatten, renat eller orenat, i Öresund.

Befolkningen i sydvästra Skåne växer. Men infrastrukturen för att hantera de ökade mängderna avloppsvatten räcker inte till. För att nå målet om en hållbar avloppshantering vill VA SYD därför förvandla Sjölunda avloppsreningsverk till en modern anläggning samt bygga en ny avloppstunnel under Malmö. Det skriver Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD.
”Jag tror att någonting är ruttet här i stat