Pressmeddelande -
Bulltofta vattenverk 145 år
Bulltofta vattenverk har försett malmöbor med dricksvatten sedan 1879. Med nya produktionsbrunnar, renovering och modernisering ska Bulltoftas produktionskapacitet återställas och verket rustas för att hållas i drift under lång tid framåt.
- Vi känner inte till något annat vattenverk i Sverige som är äldre än Bulltofta och fortfarande är i drift, säger Josefin Barup, produktionschef för dricksvatten på VA SYD.
Bulltofta vattenverk står idag för ca 12 % av Malmös dricksvatten. Tillsammans med vatten från Vombverket och Ringsjöverket, som båda drivs av Sydvatten, är Bulltofta en viktig del i sydvästra Skånes dricksvattenförsörjning. Vattnet kommer från en grundvattentäkt i Grevie utanför Staffanstorp.
Det 145-åriga vattenverket är väl underhållet, men det finns anläggningsdelar som är utslitna eller där den tekniska livslängden har passerat. Det gör att verket idag inte kommer upp i den kapacitet som det är dimensionerat för.
- När samhället och klimatet förändras behöver vi planera för ett ökat vattenbehov och en robust vattenförsörjning. Nu gör vi ett antal åtgärder för att återställa den ursprungliga produktionskapaciteten på Bulltofta vattenverk. Vi borrar nya brunnar i Grevie för att öka inflödet av råvatten till verket. Samtidigt behöver vi anpassa själva verket för att kunna bereda en större mängd vatten, säger Josefin Barup.
Historik: Bulltofta vattenverk och Malmös dricksvattenförsörjning
När Bulltofta vattenverk invigdes 1879 tog man ytvatten från Sege å. Efter en reningsprocess pumpades vattnet av ett ångdrivet pumpverk ut i rörnätet till det då nybyggda vattentornet i Kirseberg.
Malmö hade då strax under 50 000 invånare. Vattenförbrukningen ökade och Sege å räckte inte till, varken i kapacitet eller kvalitet. Man började leta efter andra vattenkällor och hittade rikliga mängder grundvatten i Grevie utanför Malmö. Runt sekelskiftet borrades ett tiotal grundvattenbrunnar i Grevie och Bulltofta byggdes om till ett renodlat grundvattenverk.
I takt med att befolkningen växte och allt fler hushåll fick vatten indraget ökade behovet av vatten. Bulltofta räckte inte längre till och 1948 byggde Malmö stad Vombverket.
Idag kommer ca 75 procent av Malmös dricksvatten från Vombsjön, och bereds till dricksvatten av Sydvatten, vid Vombverket. Ringsjöverket (med vatten från sjön Bolmen) och Bulltofta vattenverk bidrar med ungefär lika stora delar till Malmös dricksvattenförsörjning. Hur mycket vatten som kommer från respektive vattenverk kan dock variera under året och beror bland annat på förbrukning, årstid och tid på dygnet.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Vår verksamhet är igång dygnet runt, har över en halv miljon kunder och omsätter en och en halv miljard per år.