Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hållbarhetsfrågor/CSR

Huvudbyggnaden vid Bulltofta vattenverk

Bulltofta vattenverk 145 år

Bulltofta vattenverk har försett malmöbor med dricksvatten sedan 1879. Nu fyller verket 145 år och är fortfarande en viktig del i Malmös dricksvattenförsörjning.

Bevattningsförbud - vatten får endast användas till mat, dryck och personlig hygien

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

VA SYD inför bevattningsförbud i Hurva från och med 3 juni. Dricksvattnet får bara användas till mat, dryck och hygien.
Det är nu förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:
vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenspridare eller vattenslang (bevattning får ske med vattenkanna). bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande. fylla pooler eller byta ut vatt

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Premiär för Pop-up Returen - ny avfallstjänst i Malmö

Premiär för Pop-up Returen - ny avfallstjänst i Malmö

VA SYD inviger sin nya turnerande återanvändnings- och återvinningsstation, Pop-up Returen, på Sevedsplan tisdagen den 4 april klockan 15-19. Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö och Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD inviger Pop-up Returen klockan 15.

Samarbetet mellan VA SYD och FC Rosengård främjar både social och miljömässig hållbarhet.

VA SYD blir officiell hållbarhetspartner till FC Rosengård

VA SYD har tillsammans med fotbollsföreningen och samhällsaktören FC Rosengård tecknat ett treårigt samarbetsavtal som ska göra att allt fler blir hållbara (åter) vinnare. Tillsammans med FC Rosengård kommer VA SYD nu ta fram aktivitetsplaner som leder föreningen i en än mer hållbar riktning, där hållbar vattenanvändning och arbetet med att förebygga avfall ligger i fokus.

Nu finns det en ny renhållningsordning för Burlöv och Malmö, bestående av kretsloppsplan och avfallsföreskrifter.

Ny kretsloppsplan ska bidra till klimatneutralt Burlöv och Malmö

Nu finns det en ny renhållningsordning för Burlöv och Malmö, bestående av kretsloppsplan och avfallsföreskrifter. Kretsloppsplanen innehåller bland annat mål och åtgärder för att minska avfallets miljöpåverkan och syftet är att sätta riktning för arbetet under de kommande tio åren.

Sofia Öreberg, stadsutvecklingschef Tyréns Malmö, tar emot priset.

Självgående avfallsstationer vinnare i innovationstävling

I dag tillkännagavs vinnaren i innovationstävlingen ”Framtidens avfallshantering i den täta, hållbara staden”. Det vinnande förslaget Tur&Retur innehåller bland annat självgående avfallsstationer och smarta avfallskärl som själva känner när det är dags för tömning.

VA SYD kartlägger användningen av kemikalier

I veckan skickar VA SYD ut information om hur verksamheter ska gå till väga för att inventera och dokumentera olika kemiska ämnen i samband med produktion. Informationen skickas till B-verksamheter, klassade av miljöbalken, som är verksamma inom VA SYDs område. Målet med hela arbetet är att fasa ut miljöskadliga ämnen från avloppsvattnet in till reningsverken.

Hållbart vatten- ny kundinformation

Hållbart vatten- ny kundinformation

I dagarna går vårt nya kundblad Hållbart vatten ut till alla hushåll i våra medlemskommuner. Hållbart vatten innehåller information om vatten och avlopp. Här kommer även våra kunderna få tips på hur de själva kan göra skillnad för miljön. I första numret av Hållbart vatten ger vi tips på miljövänliga nyårslöften.

Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

De kommunägda aktörerna VA SYD, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) och Sydvatten har för avsikt att bilda ett gemensamt bolag för forskning och utveckling, FoU. Syftet är att koordinera och utveckla den forskning som idag sker hos var och en av de tre, och att bättre möta de förändringar som vattentjänstsektorn står inför.