Gå direkt till innehåll
Under bevattningsförbudet 2018 fylldes vattenreservoaren i Billinge med tankbil under flera månader.
Under bevattningsförbudet 2018 fylldes vattenreservoaren i Billinge med tankbil under flera månader.

Nyhet -

Tryggad dricksvattenförsörjning till Billinge och Stockamöllan

Nu är risken för sinande vatten i Billinge och Stockamöllan ett minne blott. Med en ny 1 mil lång ledning har VA SYD byggt en robust och säker anläggning för trygg dricksvattenleverans.

2018: Rekordtorr sommar som i juli ledde till ett bevattningsförbud i Billinge och Stockamöllan som varade ända in i januari 2019. Vattenreservoaren i Billinge fick fyllas på med tankbilar under flera månader.

Nu: En cirka 10 kilometer lång överföringsledning från Stehag har byggts för att säkra dricksvattenleveransen till orterna, både vad det gäller kvalitet och kvantitet.

– Vi har jobbat systematiskt för att bygga denna överföringsledning som nu kommer att ge Billinge- och Stockamöllaborna trygg tillgång till vatten. Det har varit ett stort projekt och en viktig investering, så vi är både stolta och glada över att det nu är i hamn, säger Lars Alm, driftchef på dricksvattenenheten på VA SYD.

Billinge kopplades till den nya ledningen 29 september. Stockamöllan kopplas på 13 oktober.

Vatten från Bolmen

Tidigare hade orterna sin kommunala vattenförsörjning från små vattenverk dit det pumpades grundvatten från så kallade borror. Dessa riskerade att inte uppfylla de krav på kvalitet och leveranssäkerhet som finns för dricksvatten.

Nu kommer vattnet från sjön Bolmen i Småland via Ringsjöverket där det renas. Vattnet är mjukare än tidigare med än hårdhet på cirka 3,5 °dH. En lägre hårdhetsgrad är skonsammare mot ledningarna och bättre för miljön då det exempelvis krävs mindre disk- och tvättmedel.

– Vid torra och varma somrar kan de boende i Billinge och Stockamöllan sitta lugnare i båten nu, med vetskapen att det kommer att finnas vatten i kranen, säger Lars Alm.

Fakta 

Spara vatten – året runt

Även med god tillgång till vatten kan en torr sommar innebära att kapaciteten hos vattenverket prövas hårt. Om användandet av vatten stiger till onormala nivåer under torrtider så finns alltid risken att verken inte kan producera rent vatten i samma takt som det tas ut. Därför måste vi alla vara sparsamma, speciellt sommartid.

Men att vara sparsam med vatten gäller året runt, för det finns inte oändligt med rent vatten. Klimatförändring, torka, översvämningar och miljöpåverkan hotar tillgången på vatten och gör det svårare att rena det vatten som finns i våra sjöar. Vatten är guld!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll