Gå direkt till innehåll

Ämnen: Forskning

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Före detta Källby vattenverk har återuppstått som testbädden Källby Vattenverkstad

Här ska senaste tekniken för mätning av vattenkvalitet utvecklas

Källby vattenverkstad är en testbädd för instrument och mätmetoder för vattenkvalitet. Nu får VA SYD 2,5 miljoner kronor från Vinnova för att växla upp arbetet och i samarbete med Sydvatten och NSVA erbjuda testmöjligheter längs hela vattnets väg, från råvatten till kundens kran och till slut som återanvänt avloppsvatten.

VA SYD aktiva i framtagningen av rapport om slamhantering

VA SYD aktiva i framtagningen av rapport om slamhantering

VA SYD har aktivit deltagit i framtagandet av en ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling. I studien studerades förekomst och avdödningen av flera mikroorganismer däribland Salmonella, E.coli, enterokocker, kolifager, clostridier och giardia.

Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

Nytt skånskt forskningssamarbete om vatten

De kommunägda aktörerna VA SYD, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) och Sydvatten har för avsikt att bilda ett gemensamt bolag för forskning och utveckling, FoU. Syftet är att koordinera och utveckla den forskning som idag sker hos var och en av de tre, och att bättre möta de förändringar som vattentjänstsektorn står inför.