Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

VA SYD inför bevattningsförbud i Hurva från och med fredag 2 juni. Orsaken är begränsade grundvattennivåer i brunnen som förser orten med vatten.

Sjölunda avloppsreningsverk ombyggnation, bild VA SYD

VA SYD lämnar in ansökan om miljötillstånd för avloppsreningssystemet MAXIMA

VA SYD ansöker om miljötillstånd för att kunna bygga och driva avloppsreningssystemet MAXIMA som ska rena avloppsvatten från cirka 550 000 personer. Idag renas avloppsvatten från cirka 350 000 personer. Att få miljötillstånd är en nödvändig förutsättning för att kunna rusta den underliggande infrastrukturen och klara befolkningstillväxt, klimatförändringar och miljökrav.

Nytt miljötillstånd viktigt för sydvästra Skånes dricksvattenförsörjning

Nytt miljötillstånd viktigt för sydvästra Skånes dricksvattenförsörjning

VA SYDs ansökan om ett nytt miljötillstånd för vattenuttag från Grevie vattentäkt har godkänts av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Med det nya tillståndet kan VA SYD anlägga 20 nya dricksvattenbrunnar och mer än fördubbla leveransen av råvatten till Bulltofta vattenverk i Malmö.
- Vi förnyar Grevie vattentäkt för att bidra till en trygg och säker dricksvattenförsörjning även i framtiden, säge

Så kan poolägare spara på dricksvattnet

Så kan poolägare spara på dricksvattnet

En varm helg väntar och med värmen drar även poolsäsongen igång. Har du egen pool eller badtunna gäller det att tänka till och förbereda för en smart och hållbar vattenanvändning under sommaren.

Premiär för Pop-up Returen - ny avfallstjänst i Malmö

Premiär för Pop-up Returen - ny avfallstjänst i Malmö

VA SYD inviger sin nya turnerande återanvändnings- och återvinningsstation, Pop-up Returen, på Sevedsplan tisdagen den 4 april klockan 15-19. Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö och Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD inviger Pop-up Returen klockan 15.

Avfallstaxan höjs med 4.8 procent i Malmö stad och Burlövs kommun den 1 januari 2023.

Avfallstaxan höjs med 4.8 procent i Malmö stad och Burlövs kommun

Kommunfullmäktige i Malmö och kommunfullmäktige i Burlövs kommun har fattat beslut om ny avfallstaxa. Höjningen beror främst på högre insamlingskostnader hos VA SYDs entreprenörer. Alla kostnader har ökat under året, där de ökade drivmedelskostnaderna sticker ut. Matavfallspåsarna i papper bidrar också till den ökade avgiften; inköpspriset för dessa har stigit med 50 procent det senaste året.

Två barn i intensivt tomteskapande i Kretseums kreativa labb

Hållbart och kul, lagom till jul

Kretseum öppnar upp en sprakande julverkstad där man kan skapa unika julklappar eller julpynt, utan att behöva köpa något nytt. Med räddat spillmaterial som annars skulle ha slängts sparar vi på både jordens resurser och pengarna i plånboken, men öser på med fantasi och kreativitet. Här kan alla bli en kreativ cirkulent istället för en konsument.

Första poesibrunnslocket lades ut i fjol, i år lägger VA SYD ut 25 till med en ny dikt på.

Brunnslockspoesi bildar bibliotek på marken

Välkommen att vara med när VA SYD för andra året lägger ut poesibrunnslock i stadsmiljön. I år heter brunnslockspoeten Mariam Naraghi och det är hennes regninspirerade dikt som gjutits in i de 63 kilo tunga brunnslocken i VA SYDs fem medlemskommuner.

VA-taxorna i VA SYDs fem medlemskommuner höjs den 1 januari 2023.

Dyrare el och inflation leder till högre VA-taxor

VA-taxorna i VA SYDs fem medlemskommuner höjs den 1 januari 2023. Den främsta orsaken är det höga elpriset. Även räntekostnader, dyrare kemikalier och omfattande investeringar skapar ett behov av höjda VA-taxor.

Sjölunda reningsverk

Samråd om nytt system för avloppsvattenrening

VA SYD bjuder in till samråd enligt 6 kap miljöbalken. Det innebär att cirka 17 000 berörda fastighetsägare, boende, verksamhetsutövare, myndigheter och organisationer kan ställa frågor och lämna synpunkter på utbyggnadsplanerna av ett nytt system för rening av avloppsvatten.

Visa mer