Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nedsänkt park med gångstråk över vid Scandiagade i Köpenhamn.

24 september = dagvattnets dag

24 september = dagvattnets dag. Vattnet i staden är en värdefull resurs som vi borde ta bättre vara på. Det gäller inte minst dagvatten – alltså regn och smält snö som rinner på våra gator. Hållbar hantering av dagvatten är en viktig fråga för framtidens hållbara städer.

VA SYD satsar på återvunnet avloppsvatten

VA SYD satsar på återvunnet avloppsvatten

I höst påbörjar VA SYD ett projekt där en ny vattenkiosk ska uppföras i Eslöv i syfte att kunna erbjuda återvunnet avloppsvatten till både offentliga och privata aktörer. Målet är utveckla nya metoder för att spara dricksvatten. Projektet är finansierat av Länsstyrelsen och är ett av flera nya satsningar som ska säkra framtidens dricksvattenförsörjning.
Den nya vattenkiosken byggs utanför Ellin

Stora miljövinster när 117 år gammal ledning renoveras

Stora miljövinster när 117 år gammal ledning renoveras

Just nu är en av körbanorna är avstängd längs Drottninggatan i Malmö. Detta beror på att VA SYD utför en nödvändig renovering av en avloppsledning. Tack vare en schaktfri teknik kan arbetet utföras utan att stänga av en av Malmös mest trafikerade gator helt. Dessutom sparas hundratals ton koldioxid i projektet.
I samband med ett spolningsarbete upptäckte VA SYD sprickor i den 117 år gamla ledn

Sommar i vattenparken i Hyllie - späckat med aktiviteter och skoj

Invigning: Här är det blött hela sommaren – även om solen skiner

Vill du snacka skit med en toalett, kasta vatten, bygga med rör, så ett frö, testa sjöhästhoppning med vattenhinder, skapa utav spillmaterial, måla med vatten, experimentera, laborera eller bara leka? Då ska du ta dig till Hyllie vattenpark i sommar. Blöta nöjen utlovas oavsett väder när Kretseum flyttar ut i vattenparken.

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

VA SYD inför bevattningsförbud i Hurva från och med fredag 10 juni. Orsaken är begränsade grundvattennivåer i brunnen som förser orten med vatten.

VA SYDs huvudkontor i Malmö

Brister i VA SYDs säkerhetsarbete

VA SYD har upptäckt flera brister i sitt säkerhetsarbete och har därmed gjort en anmälan till sin tillsynsmyndighet Länsstyrelsen som inledde ett tillsynsärende. VA SYD har även gjort en anmälan om säkerhetshotande händelse till Säkerhetspolisen.

En nyanlagd regnrabatt med en skylt som talar om att ägaren bidragit till klimatanpassningen genom att ta hand om regnvattnet i sin trädgård

Allt fler vill klimatanpassa sin trädgård

För ett par veckor sedan kom FN:s klimatpanel IPCC:s rapport. Den slår fast att klimatanpassning spelar en nyckelroll för att klara effekterna av klimatförändringarna. Trädgårdsägare bidra på många sätt. Att samla regnvatten, plantera mycket och gärna träd, lägga gröna tak och minska andelen hårda ytor motverkar översvämning vid regn, svalkar under värmeböljor och bidrar till biologisk mångfald.

Vad har vi lärt oss efter 40 års forskning? Bland annat att slamtillförsel inte påverkar växters upptag av tungmetaller.

40 år av slamförsök samlat på webben

Systematiska och unika fältförsök för att undersöka effekterna på mark och gröda vid spridning av avloppsslam på åkermark har pågått sedan 1981 och pågår fortfarande. Vad har vi lärt oss? Nu finns allt samlat på en ny webbplats.

VA SYD prisas bland världens 50 mest innovativa projekt!

VA SYD prisas bland världens 50 mest innovativa projekt!

VA SYDs projekt med digitala vattenmätare, ett digitaliseringsprojekt som ger stora effekter på hela VA-systemet i form av effektivisering och kontroll, prisas som ett av världens 50 mest innovativa projekt.

VASYDs hearing om infrastruktursatsningen Hållbar avloppsrening. Talarna fr vänster: Johan Nilsson, projektledare Nya Sjölunda, moderator Daniel Persson, Gösta Ericson, teknisk samordnare, Charlotte Rask, controller, programägare Dick Johansson.

Stort intresse för VA SYDs digitala hearing om en hållbar avloppsrening

Den 27 januari valde ett 70-tal personer att lära sig mer om VA SYDs infrastruktursatsning Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne. VA SYD bjöd in förtroendevalda och tjänstepersoner i berörda kommuner till en hearing för att svara på frågor och skapa mer klarhet och trygghet i aktuell beslutsprocess.

Visa mer