Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Med en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen

VA SYD har som första svenska VA-organisation genomfört en innovationsupphandling, för att kunna koppla upp brandposter, som kan varna vid läckor eller felaktig hantering. Målet är att koppla upp VA SYDs 9000 brandposter i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

The Tipping Point är en utställning skapad av återbruksdesignern Kai Wollin i samarbete med VA SYD.

The Tipping Point - inspirationsutställning om hållbarhet

The Tipping Point är en liten, unik utställning, skapad av återbruksdesignern Kai Wollin i samarbete med VA SYD. Här kan besökaren lära sig om avfallsminimering, hållbar design och omställning av stadens avfallshantering. Utställningen innehåller flera interaktiva moment för alla åldrar.

Vi måste investera i vårt vatten så vi även i framtiden ska ha tillgång till friskt kranvatten och fungerande ledningsnät.

VA SYD höjer avgifter för vatten och avlopp – men inte i Burlöv

Från den 1 januari 2021 gäller nya avgifter för vatten och avlopp i VA SYDs medlemskommuner. Avgifterna höjs i Eslöv, Lomma, Lund och Malmö men står oförändrade i Burlövs kommun. Avgiftshöjningarna behövs för att kunna investera i den osynliga infrastrukturen i en växande region.

Resultatet från insamlad data från vattenmätare och andra sensorer används för att hitta läckor, identifiera vattenspill och kvalitetsproblem och skicka information till kunder. Bild lånad av Vinnova-projektet ”Future City Water”.

Smarta vattenmätare ger effekter på hela VA-systemet

​Med start under 2020 och fram till 2030 kommer alla vattenmätare i VA SYDs medlemskommuner att bytas ut mot digitala mätare. Införandet av smarta mätare kommer att ge många positiva effekter för såväl kunder som VA SYD och miljön.

Kristina Hall, programledare för VA SYDs skyfallshantering Tillsammans gör vi plats för vattnet.

Kristina Hall i final som Årets person inom hållbart byggande

Vid Sweden Green Building Awards årliga prisutdelning idag var Kristina Hall en av tre finalister till titeln Årets person inom hållbart byggande. En pallplats som betyder mycket för hela VA-branschen och tydligt visar att hållbar dagvattenhantering är en viktig pusselbit i att bygga ett hållbart samhälle.

En ränna som leder vattnet från stupröret bort från huset är en enkel åtgärd

Låg kännedom om vikten av skyfallsåtgärder

​En färsk undersökning som VA SYD låtit göra visar att bara ungefär varannan villaägare i Malmö och Lund anser sig ha tillräckliga kunskaper om vilka åtgärder man som fastighetsägare kan göra för att förebygga översvämning i samband med skyfall. Bland bostadsrättsföreningar har siffran till och med sjunkit.

Dagvattenparken i Hyllie, som också fungerar som dagvattenmagasin vid kraftiga skyfall.

Sex år sedan stormen Arvid dränkte Malmö – vad har hänt sedan dess?

För sex år sedan drabbades Malmö av det största regnet i mannaminne och stora delar av staden översvämmades. På sex timmar föll två månaders nederbörd över Malmö och Burlöv. Över 2 200 hus och 3 000 bilar översvämmades. Vad har VA SYD och Malmö stad gjort sedan dess och hur ser framtiden ut? Fysiska åtgärder, kommunikation, forskning och digitalisering är huvudingredienserna – och samarbete.

Vatten i kranen är inget att ta för givet. Vi måste hjälpas åt, tillsammans.

Slut i kranen i Köpenhamn – skulle det kunna hända här?

I söndags stod plötsligt många köpenhamnare utan vatten i kranen. En nästan dubbelt så stor och plötslig förbrukning jämfört med normalt fick trycket att falla på flera håll i Köpenhamn. Skulle det kunna hända här? Svaret är ja, i alla fall i teorin.

Visa mer