Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

VA SYD i Almedalen med "Ett riktigt räligt regn"

VA SYD i Almedalen med "Ett riktigt räligt regn"

Det är första gången som VA SYD håller ett eget seminarium på Vattenforum under almedalsveckan. ”Ett riktigt räligt regn – vart ska det ta vägen?” är namnet och temat är hur anpassar vi en stad för att minimera konsekvenserna av ett kraftigt skyfall.

Sommarskola på Kretseum

Sommarskola på Kretseum

Kretseum- kretslopp och kunskapscentrum är navet i Kretseum, VA SYDs pedagogiska verksamhet, med utställningen "Den hållbara staden". Här lär vi ut hur vatten, avfall och energi fungerar i vårt naturliga kretslopp. Kretseum - kretslopp och kunskapscentrum ligger i Hylle Vattenpark, en park med flera spännande och roliga vattenstationer. Parken är öppen för alla.
I år är första året Kretseum er

Redo för regn

Redo för regn

Nu är det sommar och med den kommer skiftande väderlek som kan skapa problem. Med intensiva regnskurar innebär det risk för översvämningar i dagvattensystem och källare då avloppssystemen blir hårt ansträngda.

Underjordiska behållare i Malmö

VA SYD tecknar containeravtal med Ohlssons

VA SYD har tecknat avtal med Ohlssons i Landskrona AB. Avtalet gäller hämtning av avfall i container och underjordiska behållare som omfattas av det kommunala insamlingsansvaret i Burlövs kommun och Malmö stad.

Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Våra städer består till stora delar av hårda ytor som inte släpper igenom vatten, därför rinner mycket vatten direkt ner i ledningssystemet. När avloppsrören blir fulla tar vattnet andra vägar. Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men du kan hjälpa till – här får du några tips och råd på saker du kan göra. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra plats för vattnet.

Dammarna vid Källby avloppsreningsverk i Lund

Fisk i dammarna på Källby avloppsreningsverk

​På Källby avloppsreningsverk finns ett stort dammsystem som utgör den sista delen av reningsprocessen. Dammarna är också ett uppskattat rekreationsområde . Under helgen 14-15 maj påträffades döda fiskar i dammarna, VA SYD har fört bort ungefär 20 fiskar. Det är ett mycket litet antal döda fiskar jämfört med alla som finns i dammarna. Den mest sannolika orsaken till att fiskarnas död är stress.

PRESSVISNING: Läkemedel i vårt avloppsvatten – vems huvudvärk är det?

PRESSVISNING: Läkemedel i vårt avloppsvatten – vems huvudvärk är det?

EUs ramdirektiv för vatten innebär att nya krav på avloppsvattenrening kan förväntas för ett antal prioriterade ämnen. Till det kommer önskemål och förväntningar om reduktion av andra svårnedbrytbara ämnen – till exempel vissa läkemedel och hormoner – som misstänks orsaka problem i våra vattendrag och sjöar. Våra reningsverk är idag inte konstruerade för detta.

Anders Ledskog slutar som förbundsdirektör på VA SYD vid årsskiftet

Idag har VA SYDs styrelse tagit beslut om att tillsätta en rekryteringsgrupp för att starta processen med att rekrytera en ny förbundsdirektör efter Anders Ledskog vars förordnande går ut till årsskiftet. Anders Ledskog har varit förbundsdirektör sedan januari 2011 med ett tidsbegränsat avtal på sex år.

5 tips för hur du kan klimatanpassa din trädgård

5 tips för hur du kan klimatanpassa din trädgård

När avloppsrören blir fulla – vid till exempel skyfall – tar vattnet andra vägar. Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men du kan hjälpa till – här får du några tips och råd på saker du kan göra i din egen trädgård. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra plats för vattnet.

VA SYDs ekonomiska resultat 2015

VA SYDs ekonomiska resultat 2015

I vår årsredovisning kan du läsa om 2015 års ekonomiska resultat och kort om vad vi har gjort under året.

Gullviksskolan i Malmö har chans att bli årets vattenhjältar

Gullviksskolan i Malmö har chans att bli årets vattenhjältar

Klass 6A och 6B på Gullviksskolan i Malmö har chans att vinna årets Kretsloppstävling och 10 000 kronor till klasskassan. Kretsloppstävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten och samt alla bolag och förvaltningar som arbetar med vårt dricks- och avloppsvatten.

Visa mer