Kokningsrekommendationen fortsätter i Lund
VA SYD kan nu bekräfta att de koliforma bakterierna i Lunds dricksvatten kommer från ledningsnätet inne på sjukhusområdet SUS, i Lund.
VA SYD kan nu bekräfta att de koliforma bakterierna i Lunds dricksvatten kommer från ledningsnätet inne på sjukhusområdet SUS, i Lund.
Efter ett metodiskt och systematiskt arbete i kombination med provtagning, spolning och genomgång av ledningsnätet har VA SYD idag kunnat ringa in området för en källa till problemen med koliforma bakterier till ett snävare geografiskt område.
VA SYD rekommenderar fortsatt kokning för de berörda områdena i Lund (Se karta). Beslutet om att koka dricksvattnet grundas på rutiner, regler och av en försiktighetsprincip, dricksvatten är ett livsmedel och ska hanteras därefter.
Våra provsvar visar att något fortfarande är fel på dricksvattnet inom berört område (se karta). Därför är vår samlade bedömning att fortsätta rekommendera berörda kunder att koka sitt dricksvatten.
Vi har nu kunnat avgränsa problemet till att omfatta en del av centrala och norra Lund och därför kan vi nu häva kokningsrekommendationen för övriga Lund, Stångby, Östra Odarslöv, Odarslöv och Igelösa.
VA SYD drar tillbaka kokningsrekommendationen för Hardeberga, Södra Sandby, Flyingeby, Flyinge, Gårdstånga, Getinge, Holmby och Hammarlunda.
VA SYD drar tillbaka kokningsrekommendationen för halva Lunds stad. Vi har nu fått svar på våra analyser av tagna vattenprover och de visar att halva Lund har tjänligt dricksvatten, det vill säga här finns inga koliforma bakterier och dricksvattnet kan användas som vanligt. Kokningsrekommendationen kvarstår för de delar som visas på kartan.
Till alla boende i Lunds stad och Stångby, Hardeberga, Södra Sandby, Odarslöv, Flyingeby, Flyinge, Gårdstånga, Holmby och Hammarlunda.
Riktigt räliga regn. Det får vi räkna med allt oftare i framtiden på grund av klimatförändringen. Därför arbetar VA SYD tillsammans med kommunerna fram strategier och åtgärdsplaner för hur vi ska klimatsäkra våra städer.
Från och med den 3 april 2017 kommer RenoNorden AB och Ohlssons i Landskrona AB att ta över sophämtningen i halva Malmö stad. Det kommer bland annat att innebära nya hämtningsdagar för många villakunder.
Idag gjorde Vattenresan sitt enda stopp i Skåne och vattenambassadören Mattias Klum passade på att inviga en ny pedagogiska station på Kretseum - kretslopp och kunskapscentrum.
Syftet med den nya pedagogiska stationen är att uppmärksamma den onödiga nedskräpningen av våra hav. Väldigt konkret och handfast illustreras hur vardagliga handlingar påverkar havet. Det positiva är att det egentligen
Pressinbjudan:
Vattenresan och Mattias Klum, världskänd naturfotograf, filmare med stort miljöengagemang och numera även vattenambassadör kommer till Kretseum. Mattias och Carina Svensson förbundsordförande på VA SYD samtalar om våra olika vattenutmaningar och sitt engagemang för vatten och miljöfrågor. Tillsammans inviger de en ny pedagogisk station som har fokus på hur stad och hav samspelar.