Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Inget PFOS i vårt dricksvatten

    Efter Livsmedelsverkets rapport om förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror (PFOS) i vattentäkter i tre svenska kommuner i Sverige, har det i media diskuterats om kemikalier i vårt dricksvatten. Prover visar inga perfluorerade alkylsyror, i provtagningar som kontinuerligt görs på de vattentäkter som förser VA SYD med dricksvatten.

  • VA-teknik Södra lanserar ny webbplats

    VA-teknik Södra är ett projektprogram för stärkande av forskning, utveckling och utbildning inom vattenförsörjnings- och avloppstekniken i södra Sverige. VA-teknik Södra är ett klustersamarbete mellan VA SYD, NSVA och Gryaab samt VA-teknik vid LTH och Vatten Miljö Teknik på Chalmers. För att synliggöra VA-teknik Södras arbete bättre, lanseras i dagarna en ny webbplats www.va-tekniksodra.se.

  • VA SYD, miljöcertifierat enligt ISO 14 001

    VA SYD är nu miljöcertifierat enligt ISO 14 001 och är därmed ett steg närmare visionen, att vara en ledande aktör i det hållbara samhället, för kunden och miljön. Miljöcertifieringen innebär att vi tydliggör våra processer, strukturerar och följer upp vårt arbete kontinuerligt så att vi på ett effektivt sätt kan förbättra vårt miljöarbete.

  • Vägledning för kvartersnära återvinningscentraler

    Kvartersnära återvinningscentraler är en ny form av återvinningscentral på liten yta som börjar etableras i Norden. VA SYD, Avfall Sverige och Sysav har genomfört ett projekt med hjälp av Tyréns och tagit fram en nationell vägledning för hur kvartersnära återvinningscentraler kan förverkligas i Sverige.

  • Ökade krav kräver höjda vatten- och avloppstaxor

    Klimatförändringar och tillsynsmyndigheter ställer skärpta miljö- och säkerhetskrav på vattenverk, avloppsreningsverk och ledningsnät, vilket medför ökat behov av investeringar för att rusta för framtiden. Från 1 januari 2014 höjer VA SYD vatten- och avloppstaxan (VA-taxan) i Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö.

  • Fiske för dammar i ekologisk balans

    Tillväxt av alger i dammarna på Källby avloppsreningsverk har orsakat förhöjda totalfosforvärden vid utsläppspunkten vid flera tillfällen. Efter beslut från Länsstyrelsen inleds därför nu reduktionsfiske i fyra av sex dammar på Källby avloppsreningsverk. En minskning av fiskbeståndet förbättrar dammarnas ekologiska status och minskar därmed utsläppet av totalfosfor till Höje Å.

  • Nya mötesplatser när återvinningen flyttar in

    Återvinningscentraler på gångavstånd kan bli ett lyft för miljön. Kvartersnära återvinningscentraler kan förenkla för människor som bor centralt att både återvinna och återanvända. De skapar mötesplatser, nya jobb och bidrar på så sätt till att bygga det hållbara samhället.

  • Sök på nya vasyd.se

    Vår nya webbplats är uppbyggd på att du skriver in sökord i sökrutan och får fram ett sökresultat med den information du efterfrågar. Nya förbättrade vasyd.se har en effektiv sökfunktion, ökad kundanpassning med förbättrat innehåll och är självklart anpassad för mobil och surfplatta. Vi hoppas att du tycker att det blir snabbt och lätt att hitta rätt.

  • 100 000 kubikmeter dricksvatten i ny vattenledning till Flyinge

    På grund av effekterna från strömavbrottet, efter stormen Simone i förra veckan, tidigarelägger VA SYD inkopplingen av den nya dricksvattenledningen från Södra Sandby till Flyinge vattenverk. På torsdag den 7 november förväntas den nya dricksvattenledningen vara igång och kunna ge 1600 kunder i Flyinge, Gårdstånga, Holmby och Hammarlunda vatten från Bolmen.

  • Nu kan boende i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda, Holmby, Billinge och Stockamöllan och övriga berörda använda sitt dricksvatten som vanligt igen

    Provsvaren från gårdagens provtagning har nu kommit och de bekräftar tidigare prov vilket innebär att VA SYD nu häver tidigare rekommendationer om att koka vattnet. Det innebär att det går bra att använda dricksvattnet som vanligt igen.
    På grund av effekterna från strömavbrottet kommer nu VA SYD tidigarelägga inkopplingen av den nya dricksvattenledningen från Södra Sandby till Flyinge vattenve

Visa mer