Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Dagvattenparken i Hyllie, som också fungerar som dagvattenmagasin vid kraftiga skyfall.

Sex år sedan stormen Arvid dränkte Malmö – vad har hänt sedan dess?

För sex år sedan drabbades Malmö av det största regnet i mannaminne och stora delar av staden översvämmades. På sex timmar föll två månaders nederbörd över Malmö och Burlöv. Över 2 200 hus och 3 000 bilar översvämmades. Vad har VA SYD och Malmö stad gjort sedan dess och hur ser framtiden ut? Fysiska åtgärder, kommunikation, forskning och digitalisering är huvudingredienserna – och samarbete.

​Hjälp oss att spara på dricksvattnet i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö

​Hjälp oss att spara på dricksvattnet i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö

Natten till den 13 augusti skedde en större vattenläcka på en av Sydvattens huvudledningar från Vombverket. Under tiden läckan lagas och innan ledningen kan driftsättas igen, har Sydvatten något lägre kapacitet. Vi ber därför om hjälp att spara på vattnet den närmaste tiden då läget är allvarligt.

​Kokningsrekommendation av dricksvattnet i Björnstorp, Lunds kommun

​Kokningsrekommendation av dricksvattnet i Björnstorp, Lunds kommun

Boende i Björnstorp, Lunds kommun, rekommenderas tills vidare att koka sitt dricksvatten innan användning. Anledningen är en större vattenläcka på en ledning från Vombverket. Läckan påverkar också delar av Svedala kommun med kokningsrekommendation.

Vatten i kranen är inget att ta för givet. Vi måste hjälpas åt, tillsammans.

Slut i kranen i Köpenhamn – skulle det kunna hända här?

I söndags stod plötsligt många köpenhamnare utan vatten i kranen. En nästan dubbelt så stor och plötslig förbrukning jämfört med normalt fick trycket att falla på flera håll i Köpenhamn. Skulle det kunna hända här? Svaret är ja, i alla fall i teorin.

Vem vill bada bland plastpåsar, godispapper och fimpar?

Skräp på land blir skräp i havet

​Visste du att 80% av skräpet i vattnet kommer från land? Skräpet på gatan följer med regnvattnet via dagvattensystemet och rinner orenat ut i våra sjöar, åar och hav. Och vem vill bada bland plastpåsar, godispapper och fimpar?

Under bevattningsförbud är det förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare

​Bevattningsförbud införs i Hurva, Eslövs kommun

Från och med 25 juni och tills vidare gäller bevattningsförbud i Hurva i Eslövs kommun. Skälet är låg grundvattennivå i brunnen som förser Hurva med dricksvatten. Bevattningsförbudet gäller tills vidare för alla som använder kommunalt dricksvatten i Hurva. Under bevattningsförbudet är det t ex förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att vattna med vattenslang eller vattenspridare.

Den allra första turbinen invigdes 1870 och drevs av en vindmölla. Bilden är från 1895.

Pumpstationen Turbinen i Malmö fyller 150 år.

​Redan för 150 år sedan blev Turbinen en viktig kugge i att ta hand om Malmös då fasansfulla avloppssituation.Turbinen är idag Malmös största avloppspumpstation med sex effektiva pumpar. Turbinen pumpar avloppsvattnet via avloppsledningsnätet till Sjölunda avloppsreningsverk.

Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö

Det är inte bara Danmark som släpper ut avloppsvatten, renat eller orenat, i Öresund.

Befolkningen i sydvästra Skåne växer. Men infrastrukturen för att hantera de ökade mängderna avloppsvatten räcker inte till. För att nå målet om en hållbar avloppshantering vill VA SYD därför förvandla Sjölunda avloppsreningsverk till en modern anläggning samt bygga en ny avloppstunnel under Malmö. Det skriver Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD.
”Jag tror att någonting är ruttet här i stat

Den nya inloppsbyggnaden på Sjölunda avloppsreningsverk, Malmö. Där sker den första grova reningen av avloppsvattnet.

​Nu blir Malmös avloppsvatten renare

Nu är ett nytt inlopp till Sjölunda avloppsreningsverk utanför Malmö på plats. Det innebär en bättre vattenmiljö och en säkrare avloppsvattenrening som bättre klarar klimatförändringar, hårdare miljökrav och en ökande befolkning.

Visa mer