Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö.

Miljörapporter 2023: så mår VA SYDs avloppsreningsverk

Varje år följer VA SYD upp hur det gått för våra sex större, tillståndspliktiga avloppsreningsverk genom miljörapporter. Nu är miljörapporterna för 2023 sammanställda och inskickade till våra tillsynsmyndigheter.

Pop-up Returen har premiär på Jakob Pers plats i Arlöv tisdag den 16 april klockan 15-19

Premiär för Pop-up Returen i Burlövs kommun

Nu inviger VA SYD Pop-up Returen även i Burlövs kommun. Tisdagen den 16 april kommer vi för första gången till Jakob Pers plats i Arlöv från klockan 15 till 19. Pop-up Returen är en turnerande återanvändnings- och återvinningsstation som har dubblerat sina stoppställen från 6 till 12 olika platser i Malmö och i Burlöv. Pop-up Returen återkommer till Jakob Pers plats i Arlöv var fjärde vecka.

Med spillmaterial i musikfestens färger ska staden smyckas av malmöelever.

Inbjudan: Malmöelever ramar in ESC-festen

Tre malmöskolor är inbjudna till VA SYDs Kretseum för att med fantasieggande spillmaterial skapa tre överdådiga fotoramar som ska pryda de tre "hubbarna" under Eurovision Song Contest i maj. Välkommen på torsdag för att se resultatet!

Carola Joelsson ska leda viktig infrastruktursatsning

Carola Joelsson, tidigare regionchef på Skanska, blir programägare för det regionala avloppsreningssystemet MAXIMA som ska hantera avloppsvatten från 700 000 personer i sydvästra Skåne. 

Fem samhällsnyttor med avloppsreningssystemet MAXIMA

Fem samhällsnyttor med avloppsreningssystemet MAXIMA

Varför måste vi modernisera och bygga ut vårt system för avloppsvattenrening, och varför förespråkar VA SYD en gemensam lösning för flera kommuner? Svaren sammanfattas här i fem samhällsnyttor.

Inom projektet REWAISE testar vi nya lösningar för att spara på dricksvattnet. En av dem är att använda dagvatten till toaletter och tvättmaskiner, där vattnet renas med membranteknik.

Så fungerar membranrening av regnvatten i fastigheten Röda Oasen

I kollektivhuset Röda Oasen, i Sege Park i Malmö, så tvättar man och spolar toaletter med renat dagvatten. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, VA-organisation och kommun

Vem har ansvar vid skyfall och översvämningar?

Att ta hand om vattnet i våra samhällen är ett gemensamt ansvar för alla. Vattnet har inga gränser, men rent juridiskt är ansvaret uppdelat på fastighetsägare, VA SYD och kommunen. Här förklarar vi vem som ansvarar för vad.

Vattenläckor kan ibland vara lätta att hitta, men ibland behöver man leta länge för att upptäcka dem.

Sportlov på Kretseum: Hjälp det läcker!

Sportlovslediga barn bjuds in att lära sig mer om vattenläckor och hur man hittar dem. VA SYDs läcksökare är på plats och visar utrustning och mätinstrument som används för att leta efter vattenläckor under marken. Gratis men föranmälan krävs.

Visa mer