Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Avgifterna för hantering av avfall i Burlöv och Malmö är bland de lägsta i Sverige.

Avgifterna för avfall fortsatt bland de lägsta i landet

Den nya avfallstaxan för Burlövs kommun och Malmö stad är klubbad. Det blir en liten höjning i genomsnitt men villakunderna behöver inte betala mer för sina sopkärl under 2022. Taxan är en av landets lägsta.

Traktor på åkermark.

Ny testbädd för framtida slamhantering

Nu går fyra kommunala VA-verksamheter ihop i en testbädd för att torka och omvandla slammet från avloppsvattenreningen till slambiokol. På så sätt kan både fosfor och kol återföras till marken. Resultatet kommer att visa möjligheter för framtida svensk slamhantering, som både kan återvinna viktiga naturresurser och minska koldioxidutsläppen.

Dagvattenparken i Hyllie i södra Malmö är 23 000 kvadratmeter stor. Den fungerar också som dagvattenmagasin vid skyfall, 6 600 kubikmeter vatten - motsvarande ett så kallat 50-årsregn - får plats.

24 september = dagvattnets dag

Temadagar finns det gott om, allt från kanelbullen och montessoriläraren till FN och toaletten har egna dagar. En del väcker lite fniss och skämt, medan andra är mer seriösa. Så varför inte en dag för dagvattnet?

VA SYD tilldelas utmärkelsen årets Fastighetspartner 2021

VA SYD tilldelas utmärkelsen årets Fastighetspartner 2021

VA SYD erhåller utmärkelsen årets Fastighetspartner för sitt arbete med att öka motståndskraften mot framtida klimatutmaningar. Fastighetsbranschens eget pris Real Estate Øresund Award premierar de bästa prestationerna under det senaste året från aktörer som gör skillnad för Öresundsregionen.

VA SYD häver kokningsrekommendationen för boende med kommunalt vatten i Vombs by

VA SYD häver kokningsrekommendationen för boende med kommunalt vatten i Vombs by

VA SYD häver nu kokningsrekommendationen som gällt alla med kommunalt dricksvatten i Vombs by. Under förra veckan fortsatte VA SYD att spola ledningsnätet och gjorde utökad provtagning av dricksvattnet både i gatan och inne hos kunder. Alla prover hos kund visar tjänligt vatten. Därför hävs nu kokningsrekommendationen.

Boende och verkande i Hurva kan nu använda sitt vatten som vanligt.

VA SYD häver bevattningsförbudet i Hurva

Från onsdag 25 augusti gäller inte längre bevattningsförbudet som VA SYD införde i Hurva 23 juni. Vattennivån är nu åter stabil. Alla boende i området har bidragit till att vattnet har kunnat levereras som vanligt under denna tid. Men en hållbar vattenanvändning är viktig året om.

VA SYD bjuder in berörda till samråd om regional avloppsrening

VA SYD bjuder in berörda till samråd om regional avloppsrening

Med start den 25 augusti till och med den 3 november bjuder VA SYD in till samråd. Till samrådet kan myndigheter, verksamheter, organisationer, boende och andra berörda lämna synpunkter på planerna för en ny regional reningsanläggning för avloppsvatten.

Se till att inga fuktkänsliga saker ligger direkt på golvet i ett källarutrymme.

Skydda dig mot översvämning – tips och råd

Nu under sensommaren infaller perioden då risken för kraftiga regn är som störst. Stora regnmängder kan leda till översvämningar i exempelvis källarutrymmen. Det går aldrig att skydda sig helt, men det finns en hel del du som fastighetsägare kan göra för att minska risken för källaröversvämning.

Visa mer