Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Inom projektet REWAISE testar vi nya lösningar för att spara på dricksvattnet. En av dem är att använda dagvatten till toaletter och tvättmaskiner, där vattnet renas med membranteknik.

Så fungerar membranrening av regnvatten i fastigheten Röda Oasen

I kollektivhuset Röda Oasen, i Sege Park i Malmö, så tvättar man och spolar toaletter med renat dagvatten. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, VA-organisation och kommun

Vem har ansvar vid skyfall och översvämningar?

Att ta hand om vattnet i våra samhällen är ett gemensamt ansvar för alla. Vattnet har inga gränser, men rent juridiskt är ansvaret uppdelat på fastighetsägare, VA SYD och kommunen. Här förklarar vi vem som ansvarar för vad.

Vattenläckor kan ibland vara lätta att hitta, men ibland behöver man leta länge för att upptäcka dem.

Sportlov på Kretseum: Hjälp det läcker!

Sportlovslediga barn bjuds in att lära sig mer om vattenläckor och hur man hittar dem. VA SYDs läcksökare är på plats och visar utrustning och mätinstrument som används för att leta efter vattenläckor under marken. Gratis men föranmälan krävs.

Dumpning och nedskräpning är tyvärr vanligt förekommande på flera av återvinningsstationerna i Burlövs kommun och Malmö stad.

18 ton dumpat avfall – nu vill VA SYD lagföra förövarna

Bara i januari har VA SYD röjt bort 18 ton svarta säckar, möbler, renoveringsavfall och annat grovavfall från de totalt 60 återvinningsstationerna i Burlöv och Malmö, en vikt som motsvarar ungefär 12 personbilar. Återvinningsstationerna är till för förpackningar och tidningar från hushållen.

Förpackningar av plast, papper, metall eller glas, och tidningar, är det enda som ska kastas i de gröna behållarna på återvinningsstationerna.

Rätt avfall på rätt plats i Burlöv och Malmö

Det är inte alltid enkelt att veta hur och var man ska sortera sitt avfall. Återvinningsstationerna runt om i Malmö och Burlöv är endast till för privatpersoners förpackningar och tidningar. Men var kastar man allt annat som inte går att kasta hemmavid? VA SYD tipsar.

Flygbild över Sjölunda mot norr

Beslut om tunnelanslutning till Sjölunda avloppsreningsverk

En avloppstunnel är det bästa alternativet för att kommunerna Burlöv, Lomma och Lund samt Hjärups tätort ska kunna ansluta till det regionala avloppsreningssystemet MAXIMA. Det beslutade VA SYDs förbundsstyrelse på fredagen.

VA SYD tar över ansvaret för återvinningsstationerna i Malmö och Burlövs kommun från och med den 1 januari 2024.

VA SYD tar över insamlingsansvaret för förpackningar

Från och med den 1 januari ska hushållen i Malmö stad och Burlövs kommun vända sig till VA SYD om man behöver göra en felanmälan eller har frågor när det gäller de gröna behållarna på återvinningsstationerna.

Provtagningar gjorda vid VA SYDs vattenverk i Hurva visar på rester av bekämpningsmedel. Dricksvattnet kan ändå fortsatt användas till mat och dryck.

Rester av bekämpningsmedel i Hurvas grundvatten

VA SYD har hittat halter av Desfenylkloridazon i grundvattnet i Hurva i Eslövs kommun. Ämnet finns i bekämpningsmedel som bland annat använts för ogräsbekämpning vid odling av sockerbetor men är förbjudet sen 2016.

Våtservetter och hushållspapper löses inte upp av vatten som toalettpapper. De tvinnar ihop sig till långa snaror som kan fastna i avloppsledningar och pumpstationer. Bild: VA SYD

Inte vilken skit som helst

Skit in blir skit ut är en gammal sanning som gäller än idag. Extra sann när skiten det handlar om är saker som spolas ner i toaletten som egentligen borde hamna i papperskorgen. För i toaletten ska bara en sorts skit ner. I samband med Världstoalettdagen 19 november vill VA SYD lyfta konsekvenserna av fulspolning.

Visa mer